دستگاه کارل فیشر چیست؟

کارل فیشر چیست؟

کارل فیشر چیست؟

کارل فیشر یکی از پرکاربردترین روش ها برای تعیین مقدار آب در مواد است که نسبت به روش های دیگر روشی ساده تر است.

تیتراسیون کارل فیشر روشی برای اندازه گیری مقدار آب در نمونه های جامد، مایع و گاز است،این روش در کنترل کیفیت صنایع می باشد که اصول آن اکسیداسیون گوگرد دی اکسید توسط ید در حضور آب و در یک محلول بافر می باشد و نیز از یک الکل به عنوان حلال استفاده می شود. به ه دو روش حجم سنجی یا کولن سنجی انجام پذیر است.

مقایسه دو روش:

در روش حجم سنجی، ید به صورت حجمی به سل تیتراسیون حاوی نمونه اضافه خواهد شد اما در روش کولن سنجی، یدید در یک الکترود پلاتینی اکسید شده و ید حاصل با آب واکنش می دهد. مطابق قانون اول فارادی، مقدار جریان لازم برای تولید ید مستقیما به مقدار ید تولید شده مربوط می باشد.

تاریخچه روش تیتراسیون کارل فیشر؟

اسمیت و همکارانش در سال 1939 میلادی، مکانیسمی را برای تیتراسیون کارل فیشر ارائه دادند که شامل واکنش دو مرحله ای است.
H2O + SO2*Py + Py*I2 + Py + MeOH                    2HI*Py + Py*SO3
                                Py*SO3 + MeOH                     Py*MeSO3H

دستگاه کارل فیشر چیست؟

مقدار آب موجود در مواد جامد ، حلال ها ، اسید های آلی ، الکل ها ، استر ها ، اتر ها ، انیدرید ها و نمک‏های معدنی آب ‏دار را به طور دقیق و در زمانی کوتاه اندازه گیری می کند . 

اساس کار این دستگاه بر پایه ی تیتراسیون کارل فیشر است . کارل فیشر نام شیمی دان آلمانی است که برای اولین بر از این روش برای سنجش میزان آب موجود در مواد استفاده کرد 

دستگاه کارل فیشر حجم سنجی

از این دستگاه برای تعیین مقدار آب در محدوده ی ۰.۰۰۱ تا ۱۰۰ درصد استفاده می شود . در این روش نمونه های جامد یا خمیری به طور مستقیم وارد ظرف تیتراسیون میشوند . میزان آب نمونه ها با استفاده از حلال های آلی مناسب که مختص به نمونه مورد نظر است سنجیده می شود .

تعیین رطوبت در این دستگاه ، بر اساس مقدار یا حجم معرفی است که برای تبدیل آب ، مورد استفاده قرار می گیرد . در این روش ، نمونه ها را پیش از شروع تیتراسیون در یک حلال حل می کنند . اضافه کردن معرف تا زمانی که آب از آن خارج نشود ادامه دارد .

توجه کنید ، تیتر پایداری برای این گونه معرف ها وجود ندارد .

دستگاه کارل فیشر کولن سنجی

از این دستگاه برای اندازه گیری مقدار بسیار کم آب ( ۱۰ میکرو گرم تا ۱۰۰ میلی گرم ) در مایعات ، جامدات و گازها استفاده می شود .

برای این کار ، معرف و حلال در سلول تیتراسیون ترکیب می شود . نمونه  را به صورت محلول ، وارد سلول تیتراسیون می کنند . در این هنگام ، با القای جریان الکتریکی معرف آزاد می شود . مقدار رطوبت موجود در مواد بر اساس مقدار جریان مورد نیاز برای تبدیل آب تعیین می شود .

کاربرد دستگاه کارل فیشر چیست؟

  • در صنعت نفت : تعیین انواع روغن های مختلف ، بنزین ، نفت ،انواع برش های هیدروکربنی .
  • در صنایع غذایی : تعیین مقدار آب در آب میوه ، عسل ، آرد ، ماکارونی ، چیپس و پودر کاکائو .
  • در صنایع آرایشی و بهداشتی : تعیین میزان رطوبت را در محصولات آرایشی و بهداشتی ، شامپوها ، کرم ها و خمیر دندان .
  • در داروسازی : از این دستگاه برای تهیه ی مواد اولیه ، مواد فعال ، بسترهای لیوفیلیزه ، قرص ها ، پماد ها و روغن ها .
  • و نیز تعیین میزان آب را در منسوجات ، چوب ، کاغذ و حتی در مصالح ساختمانی مانند زئولیت و سیمان در صنایع مختلف دیگر

کارل فیشر

              نمونه ای از دستگاه کارل فیشر

 

  • شرکت آرا راستین آزما ارائه دهنده خدمات فنی و آزمایشگاهی امیدوار است با این مطلب توانسته باشد اطلاعات مفیدی به شما عزیزان ارائه داده باشد. برای تعمیر یا سرویس دوره ای دستگاه ها با ما تماس بگیرید:
  • مهندس آرا: 09127867976

    کلید واژه: مهندس آرا – آرا راستین آزما – تعمیر دستگاه های آزمایشگاهی – ژنتیک – سلولی مولکولی – صنایع غذایی – mohandes Ara – Ara Rastin Azma
    کلید واژه: مهندس آرا – تعمیر کارل فیشر – صنایع غذایی – آرا راستین آزما – خدمات تخصصی فنی
تعمیرات تجهیزات آزمایشگاهی، سرویس میکروسکوپ،تعمیر میکروسکوپ، سرویس و تعمیر، تعمیر اتوکاتو، دوربین میکروسکوپ،لنزمیکروسکوپ، تعمیر آون،تعمیر کوره،کوره،آون، اتوکلاو، ژلداک،ژل داک ،سانتریفیوژ، میکروفیوژ، سمپلر، تعمیر و سرویس سمپلر، سرویس سمپلر، کالیبراسیون سمپلر، کالیبراسیون، تجهیزات آزمایشگاهی ، آزمایشگاه عمومی،ژنتیک سلولی مولمولی، صنایع غذایی، هات پلیت، الکترومنتل،ریل تایم، کرایوسکوپ،روتاتور، شیکر،ترموسایکل ، پی سی ار،دستگاه پی سی آر، انکوباتور، پی اچ متر، یخچال دار، خدمات فنی آزمایشگاهی،

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *